Translate

onsdag 30 november 2016

Mormors matbröd och Brysselkex

Idag har det bakats hos mig. Mitt favoritbrödbak, det är så vansinnigt gott. Jag vet att jag skrivit receptet tidigare, men nu upprepar jag det så att det går att hitta i bloggen.


Mormors matbröd
1 liter vetemjöl
6 dl rågsikt
6 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
30 g smör
Blanda de båda mjölsorterna i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ned jästen. Ljumma ca 1 dl av vattnet och rör ned det i gropen. Låt den lilla "jäsdegen" stå och jäsa i ca en halvtimme. 
Smält smöret. Tillsätt resten av vattnet och saltet och ljumma det. Arbeta in det i degen. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig. Låt den stå och jäsa 1 1/2 timme.
Arbeta ihop degen och baka ut den till en eller två runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 15 minuter. Pensla med ljumt vatten. Grädda i 250 grader. Hetta upp hela ugnen, men låt brödet grädda vid enbart undervärme under den första halvtimmen, därefter vid enbart övervärme. Sammanlagd gräddningstid för brödet, 1 timme. Pensla det färdiga brödet med kallt vatten.

Julbaket har börjat, vi har en födelsedag i början av december så därför behövs det redan nu. Idag blev det Brysselkex som jag brukar, men även där kommer receptet igen. Jag bakade dubbel sats idag, det är lika bra när jag ändå håller på.




Brysselkex

Ugnsvärme 175-200 grader
4 1/2 - 5 del vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g kylskåpskallt smör
Garnering:
pärl- eller strösocker (jag färgar sockret)
Hacka samman ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. 
Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker. 
Lägg rullarna kallt, skär dem sedan i skivor och lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

4 kommentarer:

  1. Åhhh!!!! Jag kan nästan känna den ljuvliga doften ända hit ❤️❤️❤️ gottt!!!!! KRAAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är konstigt med det, när man ser något kan man liksom känna doften! Kram

      Radera