Translate

söndag 10 maj 2015

Födelsedagskalas

Igår blev det kalas hos oss för att fira min födelsedag, men framförallt för att kunna samla alla trots vår lilla lägenhet. Det brukar gå och alla vet att det blir trångt. Kl 3 kom de första och halv ett på natten gick de sista, då var jag trött faktiskt. Men, så roligt det är och dagen idag går åt till att återställa allt igen. Vi fixade klart maten och det var perfekt mat till många som gick att förbereda så vi hade det ganska lugnt. Jag kan verkligen rekommendera menyn.


Potatis- och bönsallad
8 port
300 g valfria bönor, tex bryt- vax- eller skärbönor
1 kg färskpotatis
2 rödlökar
2 burkar stora vita bönor á 400 g
2 askar cocktailtomater
1/2 msk finhackad slätbladig persilja
Dijonvinägrett
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk strösocker
2 msk dijonsenap
1 dl olivolja
1 tsk salt
Koka bönorna enl anvisningar på paketet eller de färska ansade. Skrubba och koka potatisen så att den har lite tuggmotstånd.  Skala och strimla löken. Skölj de vita bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Dela tomaterna och hacka persiljan. Blanda samtliga ingredienser och fördela på generöst fat. Gör vinägretten. Häll den över salladen eller servera den bredvid.


Tomat- & Chutneydressad fläskfilé
8 port
1,3 kg fläskfilé
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
smör
Dressing
1 1/2 dl mango chutney
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl olivolja
1 dl grädde
5 soltorkade tomater
3 salladslökar
1 rödlök
3 msk repad och finhackad färsk timjan
1/2 dl finhackad slätbladig persilja
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och putsa fläskfiléerna, salta och peppra. Hetta upp matfettet och bryn filéerna runt om. Flytta över till en ugnssäker form och stek vidare i ugnens mitt i 20-22 minuter. Blanda samman mango chutney med vitvinsvinäger. Vispa ner lite olivolja i taget med hjälp av en elvisp, du ska vispa till dess att blandningen tjocknar lite grann. Vänd ner grädden och rör om ordentligt. Strimla tomaterna. Ansa och strimla salladslökarna, vänd ner tomater och lök. Skala och finhacka rödlöken. Vänd ner den och smaka av med kryddor. Ta ut filéerna, skiva upp dem tunt i snedställda skrivor och häll dressingen över.


Jag serverade detta tillsammans med peston som jag gjort tidigare.


Jag skulle fota tårtorna vid serveringen, men då hade jag totalt glömt bort det så detta är bild från webbsidan, http://www.ica.se/recept/basta-kladdkakan-714349/
Jag gjorde alltså tre stycken med dessa toppingar, tårtan med nötterna gjorde jag glutenfri och det receptet tyckte jag var den godaste, http://www.recept.nu/efter-tio/yvan-cadiou/gateau-au-chocolat---glutenfri-chokladkaka/

Alla verkade tycka det var gott, vi var 29 personer som kom, lite manfall pga sjukdom.

Nu följer lite bilder från det hela


Första sittningen och sedan cirkulerade folk hela tiden i vårt lilla utrymme.




Svärsonen Jonas som skulle stanna en liten stund, men det blev över 4 timmar så då var det väl roligt.


Min syster Anita


Haralds syster Karin


Alva och Alice var lite blyga början, inte vana vid att här är så mycket folk och sonen Joel skrämde Alva rejält så hon får tröst.



Hanna, barnbarnet Jonathan med Alva och Alice


Barnbarn Ebba och Wille



Kusin Gun med Anita


Harald och barnbarnet Emma


Tårta med nonstopkarameller var en höjdare


Haralds syster Inger och svåger Peter


Svåger Dan


Oooops! Här lyckades jag sitta en stund och dessutom fångad på bild av någon.


Sonen Andreas och barnbarnet Rasmus som dagen till ära klätt sig i tröjan som jag hatar. Just därför har han den på alla kalas där jag är med!


Ebba kollar vår världskarta i sovrummet med alla nålar på ställen vi seglat och/eller rest.


Barnbarnet Sanna


Detta var den enda bilden som inte var suddig på barnbarnet Charlie


Dotter Mia och svärdotter Petra


Svärdotter Ulle och Haralds dotter Maria


Vännen Margareta


Haralds barnbarn Kristoffer har fått tag i gitarren


Barnbarnet Anna med sin Julius


Lite avslutning med ett fint scrapkort jag fick av kusin Gun. 

Tacka alla för ett härligt kalas!




4 kommentarer:

  1. Vilken fin familj du och ni har! :-) Och vilken god mat ni hade ordnat med! !! Bra jobbat! Fint kort du fått också, alltid speciellt :-) Ha det gott! Kram :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, ja, jag är så glad över min stora familj! Det saknas inte händelser i livet haha!

      Radera
  2. Ser både gott och trevligt ut med hela släkten, men hur skall det bli när du fyller jämnt nästa gång? Jag bara undrar puh säger jag .................. Jag har nog blivit väldigt maklig på senare år vad gäller fester med mycket folk, men det ser härligt ut på bild hos er. Hur du också hinner med att prata med alla och sedan även fotografera förstår jag knappt, jo kanske du är ju lite yngre än vad jag är! Kramar till er båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulla, det är två år till jag fyller jämnt och då får det nog bli lokal! Det är så roligt att planera och ha festen, dagen efter mindre kul, då är jag helt slut, haha!

      Radera