Translate

tisdag 16 december 2014

Veckans skiss

Idag är det blandad kompott, men tisdag och ny skiss på Veckans skiss som nu är två julutmaningar, med både tema och skisser, http://veckansnyaskiss.blogspot.se/2014/12/julutmaning-del-1.html Mina tolkningar  är dessa

 
Ett av mina julkort med vinterfoto från stranden och på ett handgjort papper.

 
Layout med foto på barnbarnet Ebba med julgröten.

 
Äntligen en morgonpromenad kombinerad med brevbäraruppdrag så det blev lite hit och dit. Jag bevakar byggena som vanligt, Sundstorget börjar bli klart och det är full aktivitet.


 
Så tomma och trista båtplatser.

 
Men restaurangen börjar bli riktigt fin, spännande.

 
Högt vatten och grå himmel idag.


 
Ja, här bor vi i mitten med de gulvita balkongerna.

 
Jag var sugen på mer saffransbröd som är så gott. Förra baket lämnades det mesta till julfikat i Fotoklubben. Fick för mig att strunta i lussekatterna och göra längder istället, lika gott om inte godare för det blir nästan saftigare. Men herregud vilka missfoster det blev, ville inte ha för mycket mjöl i degen. Jag använde detta receptet, http://www.ica.se/recept/lussebullar-1047/

 
Men riktigt riktigt gott!

 
Jag gjorde lite tilltugg
 
Saltrostade mandlar
1 dl vatten
2 msk salt
200 g sötmandel
100 g torkad frukt
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vatten och salt i en kastrull och låt den koka upp. Lägg mandeln på en plåt och häll över saltvattnet. Sätt in plåten mitt i ugnen och rosta tills vattnet dunstat och mandlarna torkat ordentligt. Skär frukten i bitar och blanda med mandlarna.


 
Godis till kaffet och jag fick användning för lite pepparkakor.
 
Julchokladtryffel med pepparkakskross
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
250 g hackad mörk choklad
ca 8-10 pepparkakor
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Lägg chokladen i kastrullen ocvh rör om tills smeten blivit jämn och blank. Låt svalna och ställ i kylen ca 1 timme. Krossa pepparkakorna i en mortel till små smulor. Forma chokladsmeten till runda bollar ovch rulla direkt i pepparkakskrosset. Förvara i kylen.

8 kommentarer:

  1. Meeen vilken energi du har kvinna :) :) :) Härligt!!! Och det ser såå gott ut ju!
    Gillar båda dina tolkningar av Julutmaningarna,ska bli spännande att sätta tänderna i dom :) Gillar att jag måste tänka utanför ramarna lite. Ni är verkligen duktiga och kreativa i teamet !!! Tack! Ha en härlig dag kära du! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack för din härliga kommentar, jag ser fram emot dina tolkningar, du gör så mycket läckert! Kram till dig också!

      Radera
  2. Det är ju det jag hela tiden sagt, det nu Anna säger om din energi. Jag skall försöka med mandeln då det låter jättelätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast energin håller på att sina en aning, men ibland har jag små höjdpunkter! Mandeln blev uppskattad på tjejträffen, så gör den!

      Radera
  3. Hej igen:-) den där mandeln ska jag absolut testa. Tror du att det funkar att använda cashewnötter också? Tryffeln verkar spännande den med, pepparkaka och choklad är faktiskt gott! Förresten, varmt välkommen hem till min lilla blogg! Jag har en liten enkel blogg candy där för att fira min blogg som fyller hela TVÅ månader ;-) Tack igen för all entusiasm och inspiration du delar med dig av:-) Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det tror jag att det funkar, det är bara att testa, prova först med lite mindre så du inte får kasta det. Vad roligt med en blogg candy, jag har varit inne och kollat och skall absolut vara med. Du har verkligen kommit igång med din blogg!

      Radera
    2. Kära söta vad gott det är med dessa mandlar! Jag blandade även med cashewnötter och det blev jätte gott det med! Det kommer jag att göra fler gånger. Tack snälla du för tipset:-) Ha en skön kväll! Kram Anna :-)

      Radera
    3. Vad bra att veta, cashewnötter är ju så goda, ska jag också prova någon gång.

      Radera