Translate

måndag 22 september 2014

Hösten har kommit

Nu har nog hösten kommit på allvar och imorgon är det höstdagjämning. Jag tycker det är rätt mysigt, det är roligt att bara vara hemma, fixa i köket, scrappa och hinna ikapp med lite allt möjligt. Morgonpromenad och idag fick jag sällskap av syster Anita.


 
Det blåste rejält och innan vi var hemma kom regnet.


 
Varsågod och sitt och njut av utsikten.

 
Vi gick i skogen hemåt och där rusade två skolpojkar mot oss och frågade "är ni pensionärer?" Ja sa vi och då fortsatte dom "vi gör ett arbete och vi skall fotografera en glad pensionär, får vi ta en bild på er?" Var vi inte glada innan så blev vi, haha.
 
Nu ska vi försöka äta middag mitt på dagen har vi bestämt, får se hur det håller, dagen har en tendens att bara försvinna. Dagens middag gjorde jag egentligen igår, har länge tänkt att göra kåldolmar. Det är många år sedan jag gjorde det, som Harald så "inte sedan jag är född". Han vill gärna framhålla att han är yngre än jag, men det var ju lite överdrivet.

 
Jag använde detta receptet och dom blev goda och bra, http://www.recept.nu/per_morberg/varmratter/kott/per_morbergs_kaldolmar/


 
Det var dags att göra en ny omgång musli, nu köper jag aldrig färdig mer, denna är mycket godare, har lämnat receptet här tidigare.

 
Jag bakade bröd också idag och vad gott det är. Ja, hösten är inte så dum. Det är ett gammalt recept från en gammal bakbok och jag har nog lämnat receptet tidigare men här kommer en repris.
 
Mormors matbröd
1 liter (600 g) vetemjöl
6 dl (300 g) rågsikt
6 dl vatten
25 g jäst
½ - 1 msk salt
30 g margarin
Blanda de båda mjölsorterna i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ned jästen. Ljumma ca 1 dl av vattnet och rör ned det i gropen. Låt den lilla ”jäsdegen” stå och jäsa i ca en halvtimme. Smält margarinet. Tillsätt resten av vattnet och saltet och ljumma det. Arbeta in det i degen. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig. Låt den stå och jäsa 1,5 timmar. Arbeta ihop degen och baka ut den till en eller två runda bröd. Lägg dem på lätt smord plåt och låt dem jäsa ytterligare 15 minuter. Pensla med ljumt vatten. Grädda i 250 gr. Hetta upp hela ugnen, men låt bröden grädda vid enbart undervärme under den första halvtimmen, därefter vid enbart övervärme. Sammanlagd gräddningstid för ett bröd är 1 timme. Pensla det färdiga brödet med kallt vatten.

2 kommentarer:

  1. Mm, kåldolmar och hembakt bröd ... jag vill också vara pensionär!

    SvaraRadera