Translate

tisdag 17 juni 2014

Tjej/tantträff

Morgonen försvann med besök på vårdcentralen och handling så det blev ingen promenad idag. Dotter Mia kom och vi fikade och gick igenom planering inför bröllopet i midsommar. Lite pyssel blev det också innan dagen tog slut.
Jag lagade mat till kvällens träff i mitt tjejgäng. Jag är så glad över mina vänner och vi har alltid mycket snack och "problemlösning". Tack fina ni för en rolig kväll som alltid tar slut alldeles för fort. Vi har ju blivit äldre och orkar inte till morgonen längre.

 
Margareta, Ame och Ingrid. Tack för en härlig kväll, här följer kvällens meny:

 
Jag gjorde ett nytt försök med en sommardrink, idag med campari istället för lime, inte så sur men ganska besk.  Nu får det vara slut på experimenten, det är bättre med säkra kort.

 
Förrätten blev jättegod, verkligen att rekommendera. Jag tyckte det var väl mycket av vinägrettsåsen och minskade den, såsen är ju i och för sig användbar sedan.
 
Snabb chevre chaud-sallad
200 g blandad grönsallad (gärna med ruccola och babyspenat)
ca 300 g chevre
1/2 finhackad rödlök
2 dl blåbär
1/2 - 1 dl pumpafrön
Balsamvinägrett:
1 dl balsamvinäger
3 dl olivolja
2-3 tsk dijonsenap
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
 
Sprid ut grönsalladen på ett fat.
Stek ca 1 cm tjocka chevreskivor i en stekpanna utan fett, någon minut på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Toppa salladen med chevre, rödlök, blåbär och pumpafrön. Ringla över vinägretten.

 
Lax till huvudrätten, också jättegott, riktigt härlig sommarmat. Man kan välja de grönsaker/rotfrukter man vill och lägga på tallriken. Jag hade salladsblad, nypotatis, lättkokta morotsstavar, sockerärtor, purjolök och rädisor. Gräslök ovanpå laxen. Jag tror att sparris hade varit gott men jag kom för tidigt till affären så deras leverans var inte kommen. Jag använde portionsfrysta laxbitar.
 
Inkokt lax med svensk caesarsås
600 g laxfilé
1 citron
1 liter vatten
1 msk salt
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
dillstjälkar
Caesarsås:
3 sardellfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl gräddfil
2 dl riven sveciaost
salt och peppar
 
Skär citronen i skivor. Koka upp vatten och kryddor i en stor kastrull och låt koka under lock 5 minuter. Skär laxen i 4 bitar, lägg den i vattnet och koka upp. Ta av från värmen och låt laxen kallna i spadet.
Finhacka sardellfiléerna. Blanda alla ingredienser till caesarsåsen och smaka av med salt och peppar. Servera till den inkokta laxen.

 
Till efterrätt en Pavlovatårta. Marängbottnen gjorde jag i söndags och fick skära av kanterna för att få den lagom stor. Jag kokte en rabarberkompott och blandade med vispad grädde så att det blev lagom gott. Den bredde jag över bottnen och sedan vanlig vispad grädde. Ringlad kolasås över och sedan ett gäng färska hallon och pistagenötter. Jättegod, men så är det min absoluta favorit. Jag märkte att man inte kan lägga på fyllningen för tidigt, marängbottnen hade en tendens att mjukna, men å andra sidan är det snabbt gjort i sista stund.

2 kommentarer:

  1. Vännerna ser ut att trivas och maten ser god ut och då måste det ha, som du skrivit, blivit en trevlig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är något alldeles särskilt med vänner från tidiga år och som följt varandras vedermödor och glädjestunder.

      Radera