Translate

måndag 2 december 2013

Förkyld

Jag har dragit på mig en förkylning igen och är rätt kass. Ingen promenad idag, har överhuvudtaget inte varit ute. Jag har passat på att tvätta och i övrigt vilat och pysslat en del.

Det börjar bli hög tid att tänka på alla julklappar. Några har jag köpt men det återstår en massa. Jag har iallafall gjort etiketter idag. Hur gör ni andra med julklappar?

En stor pepparkaksdeg har jag gjort, jag fick ett recept av Hanna förra året och dom blir goda. Dom är ganska starkt kryddade och lite hårda, det gillar jag.
 
Pepparkakor
4,5 dl sirap
300 g smör
4,5 dl socker
1 ägg
4 tsk nejlika
6 tsk kanel
4 tsk ingefära
4 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl
Sirapen kokas i 3 minuter. Rör sedan tills den blir ljummen, tillsätt smöret, sockret, kryddorna och ägget. Arbeta in det mesta av mjölet och låt stå över natten. Grädda i 150-175 grader ca 5 minuter.
 
Fan, nu när jag skrev receptet kom jag på att jag glömt ägget, undras hur det kommer att gå. Jag blir så trött på mig själv, jag hade skrivit ingefära till Harald när han skulle handla, men jag menade nejlika, suck. Han gjorde snällt en handlinsutryckning. Nu går kanske inte degen att kavla ut............

8 kommentarer:

  1. Förstår att du undrar för ni har många barn och barnbarn och nu även barnbarnsbarn. Hur jag gjort i er situation vet jag inte, men vi, jag och Sven, ger till våra barn och barnbarn = 7 st. Vi firar jul ihop med min syster och hennes dotter och barnbarn men vi ger inga julklappar till dem. Måste var jobbigt om ni skall ge till alla. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag vill ju så gärna kunna ge julklappar till alla, det blir inga dyra men sammanlagt blir det, nu är det 30 st barn, barnbarn med respektive samt barnbarnsbarn.

      Radera
  2. Blir kanske mycket bättre utan ägg:)

    SvaraRadera
  3. Vi ger inga julklappar, jag brukar få 500 kr av Mor, men vi är ju bara 3 eller 5 pers om man räknar resp. sambo och särbo...Lite skillnad.
    I år skall Anna och Tommy till Thailand och fira jul och nyår De åker den 8/12 och Michael skall med sin Annas familj till Örebro, så det blir bara Mor och jag.
    Men vi äter gott och har det mesta på julbordet, köper dock en del färdigt.
    Julen har lite förlorat sin betydelse för mig, men snart är det vår igen...Gunnel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja julen är olika för alla, det är att hitta något som man kan glädjas åt och för oss priviligierade är det inte så svårt, några mysiga ljus, god mat, en bra bok osv osv. kram

      Radera
  4. Hej! Har du ingen bikarbonat i pepparkakorna? Jag har för mig att det ska vara det. Men det var längesedan vi gjorde egna pepparkakor. Luktar gott gör det i alla fall! Ha det bra, ta det lugnt med förkylning i kroppen! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej ingen bikarbonat i detta receptet men så blir dom också hårda, inte porösa. Jag gillar det men dessa blev på gränsen, kanske var det det missade ägget! Kram!

      Radera