Translate

lördag 16 november 2013

Bad och vänmiddag

Mest matlagning igår, men ett bad hann jag med. Underbart härligt, att bada på fredagarna är lite speciellt, det kommer mycket folk som tycker det är ett bra sätt att inleda sin helg på. Jag badade tre gånger och två av gångerna blev jag inspirerad att hoppa i vilket jag egentligen tycker är bäst. Rödmosig kunde jag sedan sätta mig med ett glas vin och invänta våra gäster för kvällen.
Innan badet spelade Harald med Wille och vi hade en fika.


 
Seglarvännerna Per och Paula kom med sina två barn, Albin och Lycke till oss på middag. De kom hem i somras från en årssegling till Karibien och tillbaka till Azorerna. Där fick de lämna sin båt efter att ha seglat rakt upp på en obebodd klippö under stor dramatik, https://sites.google.com/site/seglevi2012/ Vi hade en trevlig kväll tillsammans och mycket att prata om.


Barnen tycket det var spännande med mina "pysselsaker" och stämplade böcker hejvilt.

Förrätten blev
Karinas Parmasurprise
100 g parmaskinka
250 g chevréost
250 g creme fraiche
1 kruka gräslök
200 g rostade och saltade pumpafrön
bladspenat
Marinad
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
3 msk balsamvinäger
0,5 st finhackad rödlök
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Ta bort det vita skalet på chevréosten, mosa med en gaffel eller mixa tillsammans med creme fraiche. Tillsätt den hackade gräslöken. Lägg ut parmaskinkan och lägg en matskedsklick av röran på varje skiva och rulla ihop. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg upp en bädd av bladspenat på varje tallrik, lägg på parmarullarna och ringla marinad över. Strö sedan över de rostade och saltade pumpakärnorna. (jag rostade dessa i en stekpanna).

 
En väldigt ful bild på huvudrätten, men jag glömmer alltid att fota när vi har gäster, iallafall var det
Kycklingfilé med persiljetäcke
8-10 personer
1,5 kg kycklingfilé
300 g rökt skinka (bit)
200 g stark ost, t ex västerbotten
4 dl finhackad persilja
10 dl lättcreme fraiche
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfiléerna på längden, krydda och stek filéerna så att de får fin färg och lägg över i en ugnsform.. Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Blanda skinka, ost, creme fraiche, persilja och krydda blandningen. Bred detta över kycklingfiléerna i ugnsformen. Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Servera med t ex pressad potatis och en sallad.

 
Till efterrätt stekte jag tunna äppelklyftor med smör och sirap och smaksatte med citruslikör. Jag serverade dessa med glass och lite rostade nötter. Jag skulle prova mina skedar som vi köpte i Frankrike som födelsedagspresent till mig. Det är inte bra att prova sånt under tiden man har gäster. Det blev inte så bra som ni ser. Jag skulle ju göra ett fint mönster med smält choklad. Detta får jag exprimentera med i lugn och ro.
 
Just nu på lördagsmorgonen sitter vi och tittar på Nyhetsmorgon och gråter över katastrofen i Filippinerna. Då blir våra maträtter och liv helt oviktigt och nästan lite äckligt. Jag har sms:at in 100 kr, det har väl ni också gjort?
 

2 kommentarer:

  1. Ja tänk så bra vi har det..vår lilla storm var ju bara en vindpust...Man borde uppskatta mer...och inte ta för givet så mycket i vår trygga ankdamm... Gunnel

    SvaraRadera